Het 3D model

Een 3D model is vaak afgeleid van echte aerobaticstoestellen. Alleen zijn ze wel behoorlijk verandert ten opzichte van het orgineel. Een 3D model heeft een motor zo sterk dat het toestel als een helikopter kan hooveren boven de grond. Vaak zijn de vleugels, staart en stabilo aangepast voor 3D kunstvlucht. De roeren op deze vlakken zijn extra groot gedimensioneerd. Ook zijn de uitslagen zijn van de roeren enorm. bijvoorbeeld de uitslag van het hooglaag kan zelfs tot 60 graden gaan. Het wordt dan meer een remklep dan een stuuroppervlak.
De meeste modellen zijn 1,8 meter spanwijte of groter. De kleine 3D modellen die ook worden verkocht zijn vaak schuimmodellen die een vlakke romp hebben. Dit zijn een soort trainer voor de grote modellen. Er zijn zelfs 3 meter spanwijte 3D modellen.

Een aantal voorbeelden zijn:

Extra 330SC Sbag 342 Yak 54

Deze modellen worden vaak als ARF (Almost Ready to Fly) aangeboden. Ook zijn er bouwdozen te vinden, zoals een Funtana 2600. Zo zijn er ook tekeningen te vinden van modellen die je zelf kunt sijden of laten snijden.