De Laagdekker

De laagdekker is een snel en wendbaar model. Meeste modellen zijn ook veel kunstvlucht figuren instaat. De vleugel ligt onder de romp en geeft een "instabiel" vlieggedrag aan het toestel. Er zijn talloze modellen beschikbaar met een laagdekker configuratie, van schaal tot eigen bouw. Ook zijn deze modellen als ARF (Almost Ready to Fly) te verkrijgen, maar als je meer uitdaging wil dan zijn er ook bouwdozen. Er zijn zelfs, voor de liefhebber, tekeningen te verkrijgen dat je alles zelf moet maken en nog kan aanpassen naar eigen wensen.

Een goed voorbeeld is de Four Star van Sig. Dit model kan als bouwdoos of als ARF verkregen worden. De Four Star wordt gezien als de opvolger van een trainer. Zelfs met een beetje tijd en een goede leerraar is het mogelijk om met dit model te lessen. Het vliegt zeer gemoedelijk voor een laagdekker en komt erg rustig binnen met landen. Maar als je wat meer wilt dan kun je met een Four Star bijna alle figuren die er zijn vliegen. Het is zelfs mogelijk om meskant te vliegen. Het ligt alleen aan de piloot of deze het kan.

Een ander voorbeeld is de Calmato Sport van Kyosho. Dit is model is alleen als ARF te verkrijgen. Het heeft een vrij gemoedelijk vlieggedrag, maar is niet ideaal om mee te lessen. De Calmato Sport is een opvolger voor de Calmato Trainer. Als je de Calmato Trainer van binnen en buiten kent, en je wilt niet bouwen, dan is de Calmato Sport de ideale opvolger. Ook zijn ander laagdekkers mogelijk.

Een voorbeeld van laagdekkers:

Four Star 40 (bouwdoos) Calmato Sport Piper Cherokee