Het Trainer model

Een Trainer is een model, zoals het al zegt, om te trainen. Het is een uitstekende beginners kist. Gemoedelijk, zelf corrigerend en vooral makkelijk te vlieggen. een beginner zal hier nog z'n handen aan vol hebben, maar als je eenmaal kunt vliegen zal dit het toestel zijn waar je altijd naar terug kunt om verder te oefenen.
Het leert je landen en opstijgen. Ideaal met een leerraar de eerste vluchten mee aan de "kabel" te zitten. Dit gebeurt door een leerraar leerling systeem.
Zo is de Calmato van Kyosho een perfect model. Ook zijn er andere modellen, zoals een Easystar (elektro, multiplex), Easycub (elektro, multiplex), Trainer 65 (methanol, graupner), Charter (methanol, robbe), Skystar (methanol, protech). Vaak worden deze modellen als ARF (Almost Ready to Fly) aangeboden, maar er zijn ook bouwdozen van trainers.

Het verschil tussen methanol of elektro is alleen de motor. Bij de elektro model heb je een borstelloze elektro motor (DC 3 fase motor), een accu (meestal een Li-Po) en een regellaar. Met de methanol model is de motor een 2 of 4 takt methanol RC motor (tussen 6,5cc en 10cc voor een trainer), een tank en een servo voor de gasklep.

De set-up voor de besturing is voor een elektro model is vaak minder eisend dan bij een methanol model. Vaak zijn de elektro modellen ook gemaakt van een soort piepschuim. Ook zijn er houdbouw modellen te vinden, vaak geen trainers. Een goede zender, ontvanger en accu zijn altijd een must. Ook moeten de servo's niet te licht zijn voor het model. Houd de set-up aan de fabrikant en 90% van de keer dat het toestel gewoon netjes vliegt.

Calmato Trainer Easystar Trainer 65