Wat is modelvliegen?

Radiografisch modelvliegen is een hobby waarbij al je zintuigen volledig actief zijn. Het is een balans tussen wat je ziet, hoort en voelt aan de knuppels. Het is de kunst om zo goed mogelijk het model te vliegen. Het is ook een kick als je het model bepaalde manoeuvre uit laat voeren en dat ook lukt. Het landen is een van de moeilijkste manoeuvres die een beginner moet leren. In vergelijk met een looping of rol is landen zeker 2 a 3 maal zo intensief. De meeste fouten gebeuren ook met de landing of het aanvliegen.

Voor velen is modelvliegen niet alleen het vliegen met een model maar ook het bouwen van een model. Het kan zijn vanuit een ARF (Almost Ready to Fly), een bouwdoos of een eigen tekening. Ik zelf ben meer van de laatste twee met nadruk dat ik bijna altijd een bouwdoos aanpas.

Het vliegen van een modelhelikopter is weer totaal anders. Vaak begin je met kleine sprongentjes. Het model moet je in het begin laten hoveren. Dit is het model stil in de lucht laten hangen. Het hoveren is nog vrij lastig. Het duurt de gemiddelde modelvlieger 10 tot 15 vluchten. Ten opzichten van vliegtuigen zijn de loopings, rols en andere nog lastigere figuren een stuk moeilijker. Helikopter vliegen kun je dan ook een 8 tot 10 geven op een schaal van 1 t/m 10. Terwijl modelvliegtuig vliegen een 7 tot 9 is. Dit is natuurlijk afhanklijk van type model.

Modelvliegen doe je op een aangewezen veld. Dit is meestal in club verband. Een club kan je ook meer informatie geven over beginners model, zender etc. Klik aan de bovenkant op de twee soorten modelvliegen voor meer informatie.

Er zijn ook verschillende wedstrijd vormen in het RC modelvliegen. Een voorbeeld is de schaal wedstrijden. Hier gaat het om een model te bouwen die zo nauwkeurig na is gebouwd van een echt bestaand vliegtuig of helikopter. Het toestel moet echt hebben gevlogen, of nog vliegen, en dat moet aantoonbaar zijn doormiddel van documentie / foto's. Ook kijken ze dan naar de overeenkomsten met het model en het echte toestel. Ze kijken bijvoorbeeld naar klinknagels, intrekbaar landingsgestel, lichten, cockpit, cockpit interieur en alle extra's die zijn toegevoegd om het model meer schaal te maken. Daarnaast moet je ook nog met het model vliegen om te laten zien hoe het model vliegt. Dit moet ook nog om op schaal.

Een andere vorm van wedstrijd is F3A en F3C. Dit zijn kunstvlucht / aerobatics voor vliegtuigen als helicopters. F3A is de vorm dat een modelviegtuig uiterst nauwkeurig figuren moet vliegen. F3C is de aerobatic vorm voor modelhelikopters.

Ook zijn er nog bijeenkomsten voor model vliegers. Volg de verschillende forums om er achter te komen waar en wat voor bijeenkomsten er zijn.